MadScientist

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Vrba koja greje i prerađuje otpad

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Vrba koja greje i prerađuje otpad taj Pon Dec 01, 2008 1:16 pm

Ova biljka u stanju je da preradi čak i teške metale, a posle prečišćavanja otpadnih voda ostaje nataložen neutralisani mulj koji je odličan kao veštačko đubrivo.

Energetska vrba, nova genetski nemodifikovana biljka poreklom iz Švedske, krenula je u osvajanje Evropske unije. Već tri decenije švedski stručnjaci koriste njenu sposobnost prečišćavanja otpadnih voda i visoku kaloričnost za grejanje, a nedavno je stigla i na tlo Mađarske gde je na nekoliko lokacija gajenje energetske vrbe u eksperimentalnoj fazi.
Mada u Mađarskoj, s obzirom na to da se radi o novoj biljci, još nije regulisano sve oko dobijanja dozvola za sađenje i uzgoj, mađarski stručnjaci koji su već krenuli sa nekim svojim projektom veoma su zainteresovani da i mi uđemo u tu priču budući da južna Mađarska i Vojvodina imaju iste uslove i probleme. U tom cilju nedavno je na Paliću boravio gospodin Zoltan Lati, mađarski inženjer za otpadne vode, koji je pokušao da nam objasni koje su sve prednosti ove žbunaste biljke, po mnogo čemu slične lozi.
– Energetska vrba dobro uspeva na zemljištu sa dosta podzemnih voda, kao i sa potpuno neprečišćenim komunalnim i fekalnim vodama koje mogu da se koriste za navodnjavanje – priča Lati. – Ova biljka u stanju je da preradi čak i teške metale, a posle prečišćavanja otpadnih voda ostaje nataložen neutralisani mulj koji je odličan kao veštačko đubrivo. Sa jednog kvadratnog metra proizvodne površine ova vrba dnevno neutrališe 15–20 litara otpadnih voda iz domaćinstava. Za gradić od 15.000 stanovnika potrebno ju je posaditi je na oko 7-8 hektara, što zahteva troškove od 12.000 do 13.000 evra, dok istovremeno ona donosi čist dohodak od 6.400 evra, odnosno 800–900 po hektaru. Drugi moderni sistemi prečišćavanja otpadnih voda za isti takav grad koštaju od tri do pet miliona evra i ne donose dohodak.
Kako čujemo, dohodak koji vrba donosi odnosi se na njenu drugu veliku prednost – grejanje. Biljka po hektaru daje 40–80 tona ploda koji se najčešće koristi u briketiranom obliku i ima izrazito veliku toplotnu energiju. Jedan hektar na kome se sadi vrba može da obezbedi suvi materijal za grejanje 7-8 stanova, pri čemu je procenat ugljen-monoksida – nula.
Posle jednokratnog sađenja, ova biljka koja odlično podnosi mraz i led može da se eksploatiše narednih 25–30 godina.
– Najveća su ulaganja prve dve godine – objašnjava gospodin Lati, zato što treba dobro pripremiti zemljište i odbraniti se od korova. To znači da je godišnje potrebno oko 1.500 do 1.600 evra po hektaru, a kasnije svega 200. Stručnjaci predlažu da se, zbog upotrebe mehanizacije, na jednoj lokaciji posadi najmanje 4-5 hektara, mada je optimalno stotinak.Izvor Blic

Pogledaj profil korisnika http://msla.serbianforum.info

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu